window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-201586969-1', { 'anonymize_ip': true });

Fluor

Fluor är faktiskt ett bra botemedel mot karies, eftersom det gör emaljen hårdare. Använd därför alltid fluortandkräm.

Att sköta sina tänder rätt och regelbundet är viktigt, framförallt i tidig ålder. Det motverkar besvär längre fram i livet. Det är vanligt att få flest hål i tänderna före tjugoårsåldern, eftersom unga tänder har mjukare emalj.


Extratillskott?

Fluor är ett vanligt förekommande grundämne som finns i bland annat fisk och te. För de flesta räcker de dagliga doserna i maten, samt det du får från borstningen. Får du ofta hål i tänderna fungerar fluor som ett bra skydd. Ett påbörjat kariesangrepp kan då avstanna och läka ut.

Det finns fler tillfällen när det kan vara viktigt att tillföra ytterligare fluor, utöver det som finns i fluortandkräm:

  • Om du använder mediciner som ger minskad salivutsöndring som bieffekt
  • Om du lätt blir muntorr av någon orsak
  • Om du har känsliga tandhalsar
  • Om du har stora lagningar, brokonstruktioner eller bär delprotes
  • Om du har tandställning

Fluortillskott finns till exempel i form av fluortabletter, fluorsköljning eller fluortuggummi.


Bäst effekt vid borstning

Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Försök också att inte äta under den närmsta timmen.


Fluor mot karies

Fluor är ett bra botemedel mot karies. De första rapporterna om fluorets förebyggande effekt mot karies kom från USA på 1940- och 1950-talet. Det dröjde dock till slutet av 1950-talet innan fluor blev allmänt och systematiskt använt i Sverige.