window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-201586969-1', { 'anonymize_ip': true });

Daglig skötsel

Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras också munnen. Hur snabbt eller långsamt det ska gå kan du själv påverka.

Tandläkaren kan i många fall upptäcka ett problem långt innan skadan är skedd vilket är en av orsakerna till att det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. Dock ligger mycket av ansvaret hos en själv och det är därmed viktig att sköta sina tänder på rätt sätt. Det finns flera olika produkter som kan hjälpa dig på vägen till att bibehålla din mun i toppskick.


Välj tandborste och borsta rätt

Borsta tänderna morgon och kväll. Använd en mjuk tandborste så inte tänder och tandkött skadas. Vinkla borsten ungefär 45 grader och borsta försiktigt med små gnuggande rörelser. Om du borstar för hårt och med för långa rörelser kan du skada både tänderna och tandköttet. Det ska ta två till tre minuter att jobba sig runt i munnen. Eftersom bakterierna samlas runt tandköttskanten är det viktigt att borststråna kommer åt att massera lätt även där.

När utsidan på överkäkständerna är ren så borsta insidan mot gommen. Avsluta med tuggytorna. Underkäken rengörs på samma sätt. Kindtänderna står oftast tippade lite mot tungan. Därför är det viktigt att borsten vinklas rätt så att tandköttet får mild massage även där.


Använd fluor morgon och kväll

Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Försök också att inte äta under den närmsta timmen.

Fluor finns också naturligt i viss mat. För de flesta räcker det med den fluor man naturligt får i sig, samt fluordoserna som den dagliga tandborstningen ger, men ibland behövs extra fluor. Har du till exempel tandställning kan tandläkaren rekommendera fluortillskott i form av tabletter, sköljning eller tuggummi.


Rengör mellan tänderna

Gör du inte rent mellan tänderna ligger så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar!

Tandtråd är ett mycket effektivt redskap för att ta bort bakterier och matrester. Tandtråd ska helst användas på kvällen, så munnen är helt ren när du går och lägger dig. Använd en vaxad tråd med en tjocklek som passar dig. Det finns mycket tunna tandtrådar som glider lätt om det är trångt mellan tänderna. Om du är osäker vad som är bäst för dig, fråga din tandläkare eller hygienist.

Fatta tråden mellan fingrarna och för den upp och ner mot en tand i taget. Tycker du att det är svårt att hålla med bara fingrarna finns det tandtrådshållare att köpa på Apoteket. Om det var länge sedan du använde tandtråd blöder det vanligtvis i början. Skulle blödningen fortfarande vara kvar efter en vecka ska du kontakta din tandläkare.

Om du har svårt att använda tandtråd eller om dina mellanrum är stora kan du välja tandstickor som finns i både trä och plast. Använd stickor med trekantig form. Vänd basen mot tandköttet och massera framåt och tillbaka mellan alla tänder.


Använd tungskrapa

En vanlig orsak till dålig andedräkt är att bakterier fastnar i tungans alla små ojämnheter, speciellt på den bakre tredjedelen av tungan. Det går att rengöra tungan med tandborsten, men bäst effekt får man med en tungskrapa. Tungskrapor finns i flera olika utföranden. Om du är osäker på vad som passar dig, fråga din tandläkare eller tandhygienist.

Det finns även andra bra hjälpmedel som tandläkare och tandhygienister ibland rekommenderar för att underlätta munhygienen och minska risken för sjukdom i munnen.


Undvik småätande

Varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker eller andra kolhydrater startar en syraattack i munnen. Får inte munnen vila några timmar mellan måltiderna blir risken för hål större. Om du begränsar dig till att äta fem eller sex gånger om dagen hinner munnen återhämta sig. Får du däremot lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen.


Tugga xylitol

Ta gärna ett tuggummi med xylitol direkt efter maten och tugga i cirka tio minuter. Då förkortar du tiden för syraattacken. Tuggummit lurar nämligen salivkörtlarna att lämna ifrån sig mer saliv, som spolar av dina tänder och städar i munnens skrymslen. Lyssna främst på de råd du får från din tandläkare och tandhygienist!