window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-201586969-1', { 'anonymize_ip': true });

Förebyggande Tandvård – Vad innebär det och varför är det viktigt?

Profylax förebyggande behandling är det bästa du kan göra för att förhindra många problem med dina tänder. Om din tandhygien inte sköts på rätt sätt kan uppbyggnad av bakterier uppstå. Bästa sättet att förhindra det är att borsta tänderna två gånger dagligen. Hur noga du än borstar dina tänder finns det svåråtkomliga ställen där det är svårt att komma åt med tandborsten. Ett tag efter att bakterierna har samlats bildas en hård avlagring som kallas för tandsten och som är omöjlig att själv borsta bort. Om det inte tas bort kan det leda till en tandköttsinflammation. På sikt kan tandsten leda till både tandlossning och karies.

I det här fallet rekommenderar tandläkaren starkt att man gör en tandstensborttagning. En professionell rengöring är oerhört viktig och det enda sättet att få bort tandsten. Samtidigt ska man inte glömma att det är en del av den dagliga munvårdsrutinen och ersätter inte tandborstning två gånger dagligen.

Regelbundna besök hos din tandläkare minskar och förhindrar uppkomsten av tandskador och sjukdomar. Det är alltid billigare att förebygga problem med tänderna än att behandla dem.

Vi kommer förklara mer vad profylax är, vad det innebär och varför det är så viktigt och bra för dina tänder.


Profylax – förebyggande tandvård

Profylax är olika behandlingar som rengör och skyddar dina tänder och samtidigt förhindrar utveckling av olika sjukdomar.

Tandsten kan tas bort med:

  • Mekaniskt avlägsnande

Tandstensborttagning skrapas bort försiktigt med ett handinstrument. Borttagning av tandsten som ligger på tandköttsraden gör inte ont men det kan ila lite, vilket är något som slutar så fort tandläkaren är klar. I slutet av behandlingen poleras dina tänder med polerpasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa.

  • Ultraljud

Det finns också ultraljudsspets, ett vibrerande verktyg som känner var tandstenen sitter och vibrerar bort tandstenen. Även här kan det ila lite under själva borttagningen men så fort tandläkaren är klar upphör ilningen.

  • Airflow

Airflow är ett effektivt och helt smärtfritt sätt att rengöra tänderna. Det tar bort missfärgningar och är därmed lindrigare alternativ till tandblekning. Airflow kommer åt mellan tänderna och även på baksidan. Tänderna putsas, poleras och blästras med en kombination av salt, vatten och luft.

Professionell rengöring rekommenderas var 6 månad, men kan göras oftare om patienten behöver det. Kontakta oss och låt oss ta hand om dig och dina tänder.


Fördelar med förebyggande tandvård – regelbundna kontroller

Om man går på regelbundna kontroller hos tandläkaren ger du tandläkaren möjlighet att upptäcka problem som inte har uppstått än. Vi på tandläkarvillan i Västervik bryr oss om dig och kan förhindra tandproblem i god tid. Därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller, i förbyggande syfte.