window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-201586969-1', { 'anonymize_ip': true });

Munhygien

Bakterier

Munnen innehåller alltid massor av bakterier. En del av dem fyller en viktig funktion medan andra kan ställa till stor skada och problem. Svenskar är duktiga på att borsta tänderna varje dag. Men det krävs mer än tandborstning för att få bukt med bakterierna, eftersom det samlas bakterier och matrester även mellan tänderna. När dessa bakterier ligger kvar och fräter blir tandköttet irriterat. Kroppens försvar sätter då igång och tandköttet svullnar och blöder lätt.

Dålig andedräkt
Om bakterierna får ligga kvar luktar det dessutom ganska illa ur munnen. Lukten känner man ofta inte själv eftersom man är van vid den, men omgivningen kan märka av den.

Saliven – ditt naturliga skydd
Din saliv sköljer rent tänderna och bidrar till att skydda dem mot karies. Kalcium, fosfat och bikarbonat är viktiga ämnen i saliven. De två första hjälper till att reparera tidigare kariesskador. Bikarbonaten bidrar till att minska syrahalten i bakteriebeläggningen på tänderna.

I saliven finns också så kallade antimikrobiella ämnen som hjälper till att försvara mot munhålans bakterier.

Ju mer saliv, desto bättre. Du kan öka salivproduktionen till exempel genom att tugga sockerfria tuggummin som innehåller xylitol. Om du ofta känner dig torr i munnen och misstänker att dina salivkörtlar inte producerar tillräckligt mycket saliv, ta kontakt med din tandläkare.

En bra munhygien minskar bland annat risken för dålig andedräkt, hål i tänderna och tandlossning.


Maten och tänderna

Varje gång du stoppar någonting i munnen får bakterierna hjälp att bilda en frätande syra. Det är den syran som sedan attackerar dina tänder.

Så gott som allt du äter och dricker bildar syror, men attacken blir mer intensiv om det du stoppar i munnen innehåller socker. Försök undvika att äta och dricka alltför mycket godis, läsk, saft och annat som innehåller socker.

Undvik småätande
Ungefär en timme efter att du ätit har syran försvunnit. Då tar din saliv över för att hjälpa tänderna. Om du småäter mellan måltiderna fortsätter syraattacken hela tiden och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Begränsa ditt ätande till fem eller sex gånger om dagen. Får du lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen. Undvik också att gå upp på natten och äta. När du sover går nämligen många av kroppens system på sparlåga, bland annat salivproduktionen. Munnens försvar mot syraattacker är därför sämre på natten.

Godissugen?
Godis är ungefär lika farligt för tänderna som allt annat du äter. Man kan alltså säga att det är okej att äta godis någon gång då och då, så länge du inte småäter så mycket överhuvudtaget. Däremot kan det vara bra att undvika sådant godis som fastnar i tänderna.

Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna. Ät därför gärna frukt i samband med måltiderna och skölj gärna med vatten efter fruktintag för att neutralisera fruktsyran.

Sockerfria produkter
Sockerfria produkter och lågkaloriprodukter som finns på marknaden, till exempel godis, läsk, saft och halstabletter, är vanligtvis mindre skadligt för tänderna. I sockerfria produkter är det vanliga sockret ersatt med andra sockerarter som är bättre för tänderna. Lågkaloriprodukterna innehåller sötningsmedel som är ofarligt för tänderna. Man kan dock ha andra åsikter om själva sötningsmedlet och huruvida man ska äta dem i någon större utsträckning. Som med det mesta så är kanske ”lagom” bäst.