window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-201586969-1', { 'anonymize_ip': true });

Kosmetisk tandvård

Kosmetisk tandvård, eller estetisk tandvård som det också kallas, handlar om justeringar av tändernas utseende. Med modern teknik kan man idag förbättra både tändernas färg och form.

Missfärgningar, mellanrum, ojämnheter och fula fyllningar behöver inte vara ett problem. Idag finns flera alternativ för dig som vill få ett vackrare leende.

Blekning har blivit en vanlig metod för att få bukt på missfärgade eller gula tänder. Skalfasader finns för den som vill korrigera både färg och form. Tandreglering kan ibland förbättra både funktion och utseende.


SACD – Svenska Akademin för Kosmetisk Tandvård

Svenska Akademin för Kosmetisk Tandvård är en systerorganisation till AACD, The American Academy of Cosmetic Dentistry, som är den största internationella organisationen inom kosmetisk tandvård. Organisationerna är speciellt engagerade inom den konst och vetenskap som kosmetisk tandvård egentligen är.


Tandfärg

Tandfärg varierar från människa till människa. Tänderna mörknar också med åren.

Emaljen är normalt det vitaste på tanden. Under den finns dentinet, som är mer färgstarkt. Eftersom emaljen är genomskinlig är det främst dentinets färg som reflekteras och bidrar till tandens färg. Är dentinet kraftigt gult upplevs alltså tanden som gul.


Ytlig missfärgning

Tandfärgen påverkas av mat och dryck. Du har säkert hört att rödvin, kaffe och tobak kan orsaka missfärgningar. Om det rör sig om ytliga missfärgningar kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort dem med en enkel putsning.


Djup missfärgning

Färgämnen från mat och dryck kan också ge djupare missfärgningar. Ibland kan färgförändringar även bero på att pulpan inuti tanden skadats eller dött. I båda fallen kan en blekning vara lösningen för att få tanden, eller tänderna, ljusa igen.


Färgen förändras med tiden

Trots att emaljen är hård och tät uppstår mikroskopiska sprickor där färgämnen kan tränga in. Med åren antar tänderna därför en mörkare färg.

Ibland kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta en del av rotytan som består av dentin. Tanden ser då gulare ut vid tandhalsen. Tyvärr är det ofta svårt att bleka denna del av tanden. Det kan dock finnas annan hjälp – tala med din tandläkare om detta!


Före och efter behandling

Före och efter behandling med keramiska skalfasader.
Före och efter blekning.
Före och efter blekning, samt byte av gamla fyllningar.